Obligatii noi privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, termene limita, sanctiuni
In data de 21 Iulie 2019 a intrat in vigoare Legea nr. 129 / 2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, care are un impact substantial asupra companiilor, in privinta obligatiilor de raportare extinse ale anumitor operatiuni si tranzactii efectuate de clienti precum si a masurilor de cunoastere a clientelei.
Actul normativ transpune doua directive europene, respectiv Directiva 2015/849 si Directiva 2016/2258 .
Dispozitiile Legii nr. 129/2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului introduc obligatii noi, intre care:
Obligativitatea inregistrarii beneficiarilor reali in Registrul Beneficiarilor Reali, infiintat si tinut de Oficiul National al Registrului Comertului.
Conform dispozitiilor art. 19 alin. (1), (2) si (5) din legea mentionata, Oficiului National al Registrului Comertului va organiza un registru central in care se vor inregistra date privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligatiei de inmatriculare in Registrul Comertului, cu exceptia regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale si societatilor detinute integral sau majoritar de stat.
In acest sens, persoanele juridice vor depune la inmatriculare, anual, sau ori de cate ori intervine o modificare, o declaratie in forma autentica privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul Beneficiarilor Reali.
Societatile deja infiintate pana la aceasta data, cu exceptia companiilor si societatilor nationale, precum si a societatilor detinute integral sau majoritar de stat, au obligatia ca, in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare Legii nr. 129/2019, sa depuna, prin grija reprezentantului legal, spre inregistrare in Registrul Beneficiarilor Reali, tinut de Oficiul National al Registrului Comertului, declaratia sus-mentionata.
Nerespectarea de catre reprezentantul legal al acestor persoane juridice a obligatiei de depunere a declaratiei privind datele de identificare ale beneficiarului real constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 RON la 10.000 RON.
De asemenea, nedepunerea declaratiei atrage dizolvarea societatii, in conditiile art. 237 din Legea societatilor nr. 31/1990.